DOLAR
32,3091
EURO
35,1308
ALTIN
2.284,19
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
RESİM AÇIKLAMASI
RESİM AÇIKLAMASI

SİVEREK HAKKINDA

SİVEREK HAKKINDA
4 Nisan 2021 20:05
0
A+
A-

Şanlıurfa’ya 96 kilometre olan Siverek’in Nüfusu 2019 yılı TUİK verilerine göre 260 bin 970 kişidir. Denizden yüksekliği 840 metre olan Siverek’in sönmüş bir yanardağı da mevcuttur. Sönmüş yanardağ olan Karacadağ’da bir de kayak merkezi bulunmaktadır. Her yıl yüzlerce turist buraya kayak yapmaya geliyor. Ters lalesiyle de meşhur Siverek’te 20 girişimci üretim yapıyor.

Her dalında 3 ila 8 lalenin ters büyüdüğü, boyu 60 ila 80 cm civarında olan ters lalenin kendine has yapısı bulunuyor. Hem soğan (kök) hem de çiçek olarak üretimi yapılan bitki, Türkiye’de en fazla Hakkâri, Adıyaman ve Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yetişiyor. Ters laleler 1 ay boyunca su içerisinde kurumadan korunabiliyor.

Yüzölçümü 4 bin 314 kilometre olan İlçede, nüfusunun yüzde 80’ni tarım hayvancılık ve mevsimlik işlerde çalışarak geçimini sağlamakta.

Ören yerleri kazılarında M.Ö.3500-5000 yılları arası tarihlendirilmiş olup yaklaşık 7000 yıllık bir şehir tarihine sahiptir. Şehir, Asurlular döneminde yığma bir tepe üzerine inşa edilen kale etrafında kurulmuştur. Halid Bin Velid tarafından eyalet merkezi olmuş. Selçukluların Anadolu’ya girmesiyle, Melikşahın komutanlarından Bozan Bey tarafından (1097) Urfa Kontluğuna, daha sonra Musul Atabeyi Nureddin Zengi idaresine geçmiştir. 1400’lerde Timur’un tahribatından nasibini alan Siverek sırasıyla Mısırlıların (1426), Akkoyunluların (1435), İranlıların eline (1451) geçmiştir. Yavuz Sultan Selim’in Ridaniye Savaşı dönüşünde (1517) Osmanlı idaresine geçen şehir bu tarihten itibaren Diyarbekir Beylerbeyliğine Sancak Merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini almıştır.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Osmanlı idarecileri tarafından şehre camiler, hanlar, medreseler, hamamlar ve çarşılar yapılıp kalesi tamir edilmiştir. Siverek 1908 yılında Mutasarraflık yapılarak bugün Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın ilçeleri olan Çermik, Hilvan (Karacurun), Viranşehir Siverek’e bağlanmıştır.

Milli mücadelede ve Urfa’nın kurtuluşunda çok büyük kahramanlıklar göstermiş, Cumhuriyetin ilanından sonra bütün bağımsız sancaklar vilayet yapılınca Siverek’te 1923 yılında vilayet olmuştur. Ancak 30 Mayıs 1926 Siverek Vilayetlikten İlçe yapılmış ve Urfa ‘ya bağlanmıştır.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

İLAN ŞEHRİ-İLAN VER GÖZ PROTEZ