DOLAR
9,5992
EURO
11,1769
ALTIN
556,96
BIST
1.472
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
27°C
Şanlıurfa
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
21°C
RESİM AÇIKLAMASI
RESİM AÇIKLAMASI

Nuri Sesigüzel Kimdir?

Nuri Sesigüzel Kimdir?
6 Haziran 2021 22:53
0
A+
A-

Müzisyen, Türk Halk Müziği sanatçısı, oyuncu. 60’lı yılların efsane türkücülerindendir. 1943 yılında Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde dünyaya gelen Nuri Sesigüzel’in gerçek adı Nuri Kaçtaştır. 13 yaşında çok sevdiği Halk müziğine gönül verdi. 14 yaşında saz çalmaya başladı.

Denizli Er Eğitim Merkez’de vatani görevini yapan Sesigüzel, Birecik’e geri döndü. Daha sonra İstanbul’a ablasının yanına Balat’a yerleşen, büyük usta 1961 yılında İstanbul Radyosu’nun açtığı sınavlara girdi ve sınavları kazandı. Radyo sanatçısı olarak profesyonel sanat hayatına başladı.

Sesigüzel’in bir isteği de Ankara’ya gitmek ve daha büyük kitleye ulaşmaktı. Bu arada çıkardığı Kore Dağları’nda Kar Bölük Bölük adlı ilk 45’liği ise şarkıcının ilk projelerinden birisiydi. Daha sonrasında ise Ankara Radyosu’nun açtığı sınavlara girdi ve kazandı. Muzaffer Sarısözen’in korosunda türkülerini söylemeye başladı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Sahneye İlk Adım

İlk sahne hayatına adım atarken, kendi derlediği türküleriyle ve sazıyla sanatçıya Nida Tüfekçi eşlik etti. Kısa sürede tüm müzik yapımcılarının dikkatini çeken ve yanık sesiyle herkesin beğenisini kazanan Nuri Sesigüzel, böylece kısa sürede şöhrete ulaştı.

Evlilik Dönemi

Sanatçı, ablasının mahallesinden tanıştığı Aysel isimli bayanla tanışıp evlendi. Aysel Hanım’la evliliğinden bir de Birgi Canberk adında bir kızı dünyaya geldi. Kısa bir zaman zarfında sesini tüm müzik camiasına ve plak şirketlerine duyuran Sesigüzel, 300’den fazla plak doldurdu. Söylediği çoğu türkülerin besteleri de kendisine ait olan Sesigüzel, 1963’ten 1995’e kadar 57 tane türkü besteledi ve hepsini kendi sazıyla çaldı. Ünü Türkiye’den sonra tüm Avrupa’da duyulunca Avrupa’da da birçok konser verdi. Daha sonrasında televizyon kanallarında programlar yapmaya başlayan türkücü, sinema filmlerinde de oynamaya başladı. Çok sayıda filmde başrol oynamıştır.

Emeklilik Dönemi

1975 yılında Hülya Koçyiğit ve Ayla Algan gibi birçok sinema sanatçısıyla birlikte FİLMSAN adlı vakfı kurdu. Başarılı bir müzik ve sinema hayatının ardından İstanbul’da kendi çiftliğinde sebze, meyve ve hayvancılıkla uğraşarak emeklilik dönemine çekildi.

Diskografi (Başlıcaları):

Acı Bana · 2014

Aşk Ateşi · 2002

Benden Ayrı Gezersen

Dertli Mektup · 2003

Durma Güzel Durma · 2003

Grafson’dan Nuri Sesigüzel Klasikleri · 2019

Gurbet · 2018

İnce İnce Bir Kar Yağar

Karşılıksız Sevenler · 1996

Kralın Klasikleri · 2015

Orta Mektepte

Öbür Dünya Albümü Öbür Dünya Nuri Sesigüzel

Öleyim Mi Yasemin · 1995

Taş Plak Serisi Efsane Albümler, Vol. 8 · 2015

Vah Yazık Olmuş

Züleyha · 2018

Züleyha · 2019

Ünlü Türküleri:

Ağlayan Gözlerim

Ah Neyleyim Gönül

Aynaya Baktım Saç Beyaz Olmuş

Dolana Ay Dolana

Duman Duman Üstüne

Durma Güzel Durma

Hele Ninna Olasın

Kara Kaş Gözlerin Elmas

Kara Tren

Kardeş Kurşunu

Karşılıksız Sevenler

Kahverengi Gözlerin

Kaz Mezarcı

Leylam

Öleyim Mi Yasemin

Sarı Sabahlık

Züleyha

Rol Aldığı Sinema Filmleri:

Bir Yiğit Gurbete Gitse 1977

Deli Deli Tepeli 1975

Bahtı Kara Yarim 1975

Başa Gelen Çekilir 1974

Züleyha 1973

Günahımı Çekeceksin 1970

Kaderin Oyunu 1970

Ham Meyva 1970

Bir Aşk Türküsü 1969

Dost Hançeri 1969

Gelin Ayşem 1969

Kendi Düşen Ağlamaz 1969

Mahallenin Namusu 1969

Mezarımı Taştan Oyun 1969

Tütüncü Kız Emine 1969

Vatan Borcu 1969

Gül Ayşe 1969

Kara Sevda 1968

Yayla Kartalı 1968

Kara Yazım 1968

Yaşamak Haram Oldu 1968

Mezarım Mermerden Olsun 1968

Acı Türkü 1967

Garipler Sokağı 1967

Acı Tutku 1967

Aşkınla Divaneyim 1967

Seher Vakti 1966

Kara Tren 1966

Fabrikanın Şoförü 1966

Geceler Yarim Oldu 1966

Kartal Yavrusu Hamido 1966

Burçak Tarlası 1966

Ağlayan Gözler 1965

Fabrikanın Gülü 1964

Kara Yılan 1963

Kaynak: biyografi.com

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sohbeti aç.
Haber hattı
İLAN ŞEHRİ-İLAN VER GÖZ PROTEZ