Urfa’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun simgesi haline gelen Mahmut Nedim Konağı (Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi), kurtuluşun yıldönümünde ziyaretçilerini bekliyor.
1920 yılında Kuva-yi Milliye ile Fransızlar arasında gerçekleşen ve Kuva-yi Milliye’nin kazandığı muharebe, her yıl 11 Nisan Şanlıurfa’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun yıldönümü olarak kutlanıyor. Şanlıurfa’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 101. Yıldönümü, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi’nde de 11 Nisan’a yönelik hazırlık yapılıyor. Genellikle öğrenci ve araştırma görevlileri ile il dışından gelen turistlerin ziyaret ettiği Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi’ne (Mahmut Nedim Konağı) Şanlıurfa’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun yıldönümünde daha yoğun ilginin gösterilmesi bekleniyor.
FRANSIZLAR İŞGAL ETTİ
1903 yılında Mahmut Nedim Bey tarafından Avrupai tarzda yapılan konak, Urfa Kurtuluş Savaşı’nda Fransız işgaline uğradı. Tarihi konak, savaş esnasında Fransız karargâhı olarak kullanıldı. Halkın büyük özveriyle yürüttüğü mücadele sonucu 11 Nisan 1920 tarihinde Fransız işgalinden kurtulan Urfa’da, savaşın simgesi haline gelen bu tarihi konak da restore edilerek 2009 yılında ‘Kurtuluş Müzesi’ne dönüştürüldü.
MERMİ VE ŞARAPNEL İZLERİ BULUNUYOR
Duvarlarında mermi ve şarapnel izlerinin yer aldığı Kurtuluş Müzesi, 101 yıl önceki Fransız zulmünü adeta gözler önüne seriyor. Müzede, kurtuluş mücadelesine katılan vatandaşların yakınlarından temin edilen makineli tüfek, kılıç, tabanca ve giysinin yanı sıra İstiklal madalyalarına ait örnekler ile Atatürk’ün dönemin ileri gelenlerine gönderdiği mektup örneklerinin yer aldığı 113 parça eser sergileniyor. Ayrıca Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluş hareketini başlatan Onikilerin bal mumu heykelleri de yer alıyor.