DOLAR
34,2206
EURO
37,5378
ALTIN
2.877,18
BIST
9.122,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Az Bulutlu
30°C
Pazar Çok Bulutlu
28°C
RESİM AÇIKLAMASI
RESİM AÇIKLAMASI

LİYAKAT

2 Nisan 2021 18:52 | Son Güncellenme: 2 Nisan 2021 20:12
0
A+
A-

“Allah (cc), emanetleri; emin, ehil ve liyakat ve sadakat sahibi kişilere vermenizi size emrediyor.” (Nisa/ 58) “İnsanlar idarecilerinin dini üzeredir! İşler, görevler, makamlar ehliyetsiz, liyakatsiz, yalancı ve hain kişilere verildiğinde kıyameti (kavga, kaos, fitne, zulüm, ihanet vs.) bekleyiniz” ( Hadis-i Şerif )

Liyakat en basit tanımıyla; “bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluğu veyabir işi, en iyi yapacak kişiye vermek” şeklinde ifade edilebilir.Liyakat, bireylerin mutluluğuna ve toplumda birlik, barış, huzur ve refaha büyük önem veren ve adil bir toplumu hedefleyenler, kamu görevlerine liyakat ve ehliyet sahibi insanların getirilmesini söz konusu hedeflere ulaşmanın kaçınılmaz vasıtasıdır.Liyakat ve ehliyete dikkat edilmesi, aynı zamanda adaletin gerçekleştirilmesiyle de ilgilidir. O, devletin ve iktidarın geleceğini düşünen devlet adamlarının bu önemli ilkeyi uygulamada tavizsiz davranmalarını ve titizlik göstermelerini bekler. Diğer yandan devlet adamlarının ve yöneticilerin ehil ve uzman kişilerin danışmanlığından yararlanmaları kaçınılmaz bir gerekliliktir.Liyakat ölçütlerinin olmadığı ve aranmadığı bir sistemde iltimas ve kayırma gibi sübjektif değerler ortaya çıkar ki bu da yapılan işlerde başarısızlığı beraberinde getirir.

Mevlânâ’nın Liyakat Ve Ehliyet Hakkındaki Düşünceleri, Ey akıl sahipleri, meslek edinmede o işin ehli olan, düzgün bir kişiden yardım isteyin. Ey kardeş, inciyi sedefin içinde ara; mesleği meslek sahiplerinden iste.Bilgisiz kişinin testisine taş at, fakat zeki ve bilgilinin eteğine yapış. Ehil olmayanlarla bir an bile eğleşme, çünkü aynayı suda bırakırsan elbet paslanır.

Bir kunduracının elinde kuyumcunun aleti, kuma ekilmiş dane gibidir. Kunduracının önünde çiftçinin aleti, köpeğin önünde saman, eşeğin önünde kemik, bir şey ifade etmez.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Musa’nın elinde asa bir tanık, büyücünün elinde ise boş bir şey olur. İşini bilmeyen alete kusur bulur. Çamura taş vur bakalım; kıvılcım çıkması mümkün mü? Elle alet taşla demir gibidir. Çift olmak gerek. Çift olmak doğurmanın şartıdır“Ehliyet, Liyakat, Emanet ve Sadakat” ilkelerini hayatımıza düstur etmek temennisiyle…

Yazarın Diğer Yazıları
14 Nisan 2021 19:04
REKLAM ALANI
Yorumlar

  1. Mahmut SAYIK dedi ki:

    Kaleminize sağlık çok güzel anlatmışsınız tabiki anlayana …

  2. Osman can dedi ki:

    Allah sizden razı olsun inşallah… Urfamızın sizin gibi yöneticilere ihtiyacı var. Tüm Şanlıurfa Adliyesi arkanızda…

İLAN ŞEHRİ-İLAN VER GÖZ PROTEZ